Sommigen hebben het al een tijdje kunnen volgen via Instagram of Pinterest. De Asian Paperdress die ik aan het maken ben als mijn eindopdracht voor de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten.
Sinds 2011 speel ik al met het idee om een kunstobject te creëren dat de vergankelijkheid van het leven weergeeft. Een object dat kan weergeven dat leven en dood onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. En tegelijkertijd dat zoiets broos, als leven en dood, zowel afschrikwekkend kan zijn, als mooi en puur. Iets waar je alleen maar enorm ontzag voor kan hebben.
Het kunstobject is gemaakt van papier. Het is een verwijzing naar het leven: je komt als een blanco blad op de wereld. Gaandeweg wordt het blad beschreven en wordt er iets moois uit gevormd. Uiteindelijk vergaat het tot as. Zo zal ook de demoversie van deze jurk verbrand worden tot as.
De typisch Japanse motieven zijn minutieus uitgesneden middels lasertechniek. De papieren jurk krijgt hierdoor, net als het leven, iets fragiels en zachts. Ik heb mij laten inspireren door de Japanse levensfilosofie Wabi Sabi. Waarbij alles draait om de schoonheid van het vergankelijke en het onvolmaakte.
Ga tijdens het Yokoso Festival (tussen 4 maart en 31 oktober 2017) naar Toerisme Hasselt op de Maastrichterstraat 59 te Hasselt om de Paperdress in “real life” te bekijken. Er zijn naast de papieren jurk ook genoeg andere geweldige dingen te doen en bekijken tijdens het Yokoso festival en dat kun je bij Toerisme Hasselt (het VVV-kantoor voor de Nederlanders) direct navragen! Denk aan prachtige dansvoorstellingen, leuke workshops en heerlijke tastings speciaal voor de foodies onder ons.
UPDATE 2020: De jurk staat momenteel ten toon bij Galerie Aalbekerhoeve in Nuth.
Ik heb voornamelijk schetsen gemaakt van dieren, planten en watervallen vanwege hun betekenis. En één boom in het bijzonder de kersenbloesem. Voor Japanners is de kersenbloesem sterk verbonden met het leven: de bloei en het verval is verbonden met het leven van de mens. De sakura geeft een boodschap mee: het is belangrijk om intens te genieten van de bloei van een leven, om daarna te accepteren dat de bloei slechts van korte duur is.
Door middel van schuiven over het patroon werden alle enkele schetsen op het papier gelegd tot ze hun uiteindelijke plek vonden.
Nu kwam het moeilijke gedeelte, er moest een mooie overgang worden gecreëerd om er één geheel van te kunnen maken. Door direct de verbindingen op het patroon te tekenen en deze vervolgens in te scannen en opnieuw af te drukken, kreeg de tekening steeds meer vorm.
Met behulp van Adobe illustrator kon ik sommige scans vergroten of juist kleiner maken waar dit nodig was. Zo kreeg het ontwerp meer diepte in plaats van een plat eendimensionaal geheel.
Toch waren er vaak nog extra schetsen nodig. Hierbij heb ik mij laten inspireren door de Japanse tuinen. De afwisseling van groen, steen en water geeft rust, zo ook in dit kunstproject. Belangrijk is dat alles naadloos op elkaar aansluit en de 4 seizoenen behouden blijven.
De rest kun je bekijken in de kleine brochure die ik over dit project heb gemaakt.
Ik wil graag even een paar personen bedanken die mij hebben geholpen om dit project mogelijk te maken: Uiteraard mijn beide leraren (Michèl en Heidi) van de academie, Edith voor de prachtige visagie, Judith om de kou te weerstaan zodat ik deze mooie platen kon schieten, De factorij voor de geweldige laseruitsnedes en natuurlijk niet te vergeten mijn partner en vrienden waar ik altijd bij terecht kon wanneer ik het even niet meer wist.
Papier lasersnijden (Scubastof voor de onderrok)
Doorsnede 90cm, hoogte 1m47
Stedelijke Academie voor Schone Kunsten
1 maart 2017
illustratie, lasercutting, naaitechniek, papier, pentekening